FINA Point

FINA Kortbane: 2017 (opdateres i september måned hvert år)
FINA Langbane: 2017 (opdateres i januar måned hvert år)

Damer
Herrer
Kortbane (25m)
Langbane (50m)

Disciplin:

Tid:

Point:

Hvad er FINA Point for en størrelse?

Du har sikkert hørt om begrebet FINA Point forskellige steder i svømmeverdenen, og undret dig over helt præcist hvad det gik ud på. Derfor følger her en kort forklaring om begrebet FINA Point!

FINA står for ”Fédération Internationale de Natation” og er det internationale svømmeforbund. For at give svømmere over hele verden mulighed for at sammenligne deres præstationer på tværs af løb, bassin og køn har de udviklet begrebet ”FINA Point”.

FINA point bliver udregnet udfra hvor tæt en tid er på "basetiden" på den pågældende distance (løb+bassin). Basetiderne bliver opdateret en en gang om året, og er de gældende verdensrekorder på det tidspunkt basetiderne bliver opdateret. ”Basetiden” er den tid som man skal gå for at opnå 1000 FINA Point.

Det lyder måske lidt avanceret, men lad os tage et eksempel på hvordan det i praksis kan bruges:

Lars Nielsen har gået 1.04.73 på 100 Ryg på langbane, mens Lotte Olsen har gået 2.46.59 på 200 Bryst på kortbane. Umiddelbart ville man sige at de to løb ikke kan sammenlignes, men vha. FINA Point kan vi hurtigt og nemt regne ud at Lars’ løb giver 517 FINA Point, mens Lottes løb giver 527. De to tal er direkte sammenlignlige og vi kan derfor konkludere at Lottes præstation er den bedste i forhold til verdenseliten.

FINA Point bliver brugt til mange stævner til fx at kåre stævnets bedste præstation, samt til Danske Hold Mesterskaber, hvor man på den måde kan regne point sammen for alle løbene for alle holdende og se hvem der sammenlagt får flest point.

Du kan regne FINA point online på denne side, ved at bruge formularen i toppen af siden.

Alternativt kan du hente et lille program ned på din computer, som kan regne FINA Point ud, du finder programmet ved at trykke HER!

Til de lidt mere nørdede følger her en kort beskrivelse af hvordan FINA Point udregnes:

FINA Point udregnes ud fra følgende formel hvor P er antallet af FINA Point, B er basetiden for det pågældende løb, og T er den pågældende tid der skal udregnes point for.

          P = 1000 x (B / T)^3

Pointne bliver afrundet til nærmeste heltal, og vil derfor aldrig fremgå som kommatal.